Имената на 21 700 руски военнослужещи, загинали във войната в Украйна,

...
Имената на 21 700 руски военнослужещи, загинали във войната в Украйна,
Коментари Харесай

ВВС: Руската армия е загубила хиляди елитни военни от спецчастите на ГРУ и Росгвардия

Имената на 21 700 съветски военнослужещи, починали във войната в Украйна, е съумяла на удостовери до края на април месец съветската редакция на BBC. Процентът на жертвите продължава да е висок, освен в отрядите, формирани от пандизчии, само че и в специфичните елементи на съветската войска.
 
BBC взаимно с " Медиазона " и екип от доброволци, не престават своя взаимен план, който наблюдава и удостоверява на база открити източници и обществена информация, който води статистика за съветските жертви, дадени във войната против Украйна. За 14-те месеца на нашествието съветските сили са изгубили най-малко 3401 елитни експерти: бойци от специфичните елементи на ГРУ и Росгвардия, десантчици, морски пехотинци и военни водачи. За тяхното образование са били нужни години старания и милиони долари.
 
През последните две седмици са доказани имената на 1249 починали, а най-малко 54 от тях са били в елитни елементи. Общият брой починали е доста повече от междинната стойност за 2022 година През първите 12 месеца на войната от съветски източници се потвържданаха около 250-300 починали седмично.
 
Една трета от всички тези жертви са от тези, които не са били свързани по никакъв метод с армията преди нашествието - доброволци, мобилизирани, пандизчии и новоназначени военнослужещи. Съдейки по отворените данни, най-големи загуби през последните месеци към момента търпи групата на пандизчиите, които се борят в региона на Бахмут, като доста загуби има и от мобилизационните елементи.
 
BBC прави ангажимента, че описът с съветските жертви е най-малко на половина от действително заровените в Русия, а до този извод стигат след изследване на обстановката в гробищата допълнително от 65 съветски обитаеми места. Така съгласно най-консервативната оценка Русия може да е изгубила 43 400 души при нахлуването в Украйна.
 
Общият брой на невъзстановимите загуби на Русия (т.е. броят на лицата, които са били инвалидизирани заради пострадване или гибел, или са изчезнали по време на бойните действия) може да бъде минимум 195 000 души. Тази цифра се извежда от наблюденията на американския Център за военноморски разбори, съгласно който на всеки съветски боец, погубен по време на войната в Украйна, се падат приблизително към трима и половина ранени.
 
Тази цифра не включва и тези, които са се сражавали на съветска страна като част от " националните милиции " на Донецк и Луганск., а и не е допустимо да се откри даже почти броят на военнослужещите, които са изчезнали по време на бойните дейности.
 
 Ликвидирани съветски военнопрестъпници, убити съветски бандити и терористи Ликвидирани съветски военнопрестъпници, убити съветски бандити и терористи Източник: Telegram
Загубите измежду елита
В началото на нашествието Москва заложи точно на специфичните елементи - въздушнодесантните елементи, морската пехота, ГРУ, частите със особено предопределение на Росгвардия и армейските специфични елементи. Именно тези елементи понасят най-тежки загуби през първите месеци на войната
Само по доказани данни от началото на войната Русия е изгубила повече от 3401 експерти в елитните елементи.
 
Без да се доверяват на личната си пехота, съветските военни командири изпращат специфични сили в директни конфликти с украинските военни, употребяват ги за удържане на фронта при отстъплението в Харковска област и даже за пречистване на улиците на Мариупол. Всичко това води до спомагателни жертви. Загубата на тези офицери може да се окаже най-чувствителна и най-трудна за възобновяване за съветската войска, считат специалисти, интервюирани от BBC.
 
18% от всички жертви на специфичните сили са офицери. Най-малко 445 от тези жертви са били членове на армейските специфични елементи и 451 - на специфичните елементи на Росгвардия. Съдейки по открити източници, най-големи загуби са претърпели 24-та бригада специфични сили на ГРУ в Новосибирск (76 имена) и 3-та бригада специфични сили на ГРУ в Толиати (60 имена). Най-малко 38 души е изгубила 346-та бригада на специфичните сили на ГРУ.
 
Ако е изгубен редови експерт (например гранатометчик или минохвъргач), негов заместител може да бъде преквалифициран за няколко седмици, а в по-редки случаи - за един или два месеца. Ако загине пълководец на рота от специфичните сили на ГРУ, на негово място може да пристигна единствено офицер със същата военна специализация.
 
Експерти нееднократно са изтъквали, че през първите шест месеца съветските генерали непрекъснато употребяват специфичните сили не за секрети интервенции зад фронтовата линия, диверсионни и други филибелистки интервенции, което е прерогатив на специфичните сили. Обучението на лейтенант с подобаваща подготовка лишава най-малко четири години. А с цел да оглави рота, лейтенантът би трябвало да натрупа опит и да си проправи път до капитан, което лишава още към четири години. Според специалистите общата дълготрайност на образованието е минимум осем години.
 
 Спецназ от състава на Росгвардия Меркурий Спецназ от състава на Росгвардия Меркурий Източник: Атрибутия
Според обществено налични данни загубите на специфичните елементи на ГРУ и Росгвардия през 14-те месеца на войната в Украйна доста надвишават загубите на тези елементи през 10-те години на въоръжения спор в Чечения. Сред починалите са 139 военни водачи. Това са експерти, за чието образование са нужни най-малко 3 млн. $ и 7 години сложна подготовка. Обучението на един пилот-снайперист може да отнеме от 15 до 17 години и да коства от 12 до 14 млн. $.
 
Въпреки сериозните загуби на елитните елементи, те към момента са най-важният съставен елемент на съветската военна формация на украинска територия. Проектът на BBC продължава да записва непрекъснато повишаване на загубите измежду парашутистите, морските пехотинци и Росгвардейците.
Ако се съди по отчетите от фронтовата линия, специфичните сили, морската пехота и въздушнодесантните войски в този момент вземат участие интензивно както в настъпателни, по този начин и в отбранителни боеве във всички основни региони на фронта. Много елементи са попълнени с хора, взети от цивилното население.
 
Доброволци и мобилизирани
През май-юни предходната година по-голямата част от натоварването се трансферира на небрежно набрани доброволчески отряди. Те бяха най-вече мъже на възраст над 40 години от райони с ниски междинни заплати. Именно доброволческите елементи - дружно с мотострелковите елементи и ЧВК - не престават да понасят най-големи загуби през последните шест месеца. Доброволците постоянно получават единствено три до седем дни образование, преди да бъдат изпратени на фронта.
 
Важна характерност на доброволческите елементи е възрастта на участниците. Повечето от починалите в тази категория са мъже на възраст сред 42 и 47 години. Повече от 300 от починалите са били на възраст над 49 години. От открити източници е доказана гибелта на 2002 мобилизирани руснаци. Шестдесет % от тях са починали след 1 януари.
 
Според отворените данни, процентът на мобилизираните жертви също продължава да се усилва. Руската редакция на BBC категорично показва, че данните са най-консервативната оценка на загубите измежду мобилизираните, защото вземат поради единствено случаите, в които гибелта е обществено доказана и в които може да се откри статутът на боеца.
 
Реалните загуби измежду мобилизираните може да са доста по-високи, защото в доста известия за починали бойци в Украйна от октомври насам не се показва техният статут. Поради това от време на време е невероятно да се разбере дали лицето е служило като военнослужещ на контракт, доброволец или е било мобилизирано.
 
Според отчетите от фронтовете точно наборните експерти са съставлявали гръбнака на предните елементи на Министерството на защитата, които са взели участие в настъплението в разнообразни региони на Донбас. Според оживелите те постоянно са били изпращани във фронтови офанзиви против украинските укрепления без образование. Мобилизираните мъже постоянно се пробват да се оплачат от тези решения на командирите пред президента, само че общата картина не се трансформира от това.
 
В същото време не престават да съществуват случаи, в които мобилизирани мъже са изпращани да се бият в част, която доста се разграничава от тази, в която са били обучавани. Това, дружно с неналичието на съгласуваност сред частите и честите обстрели, води до спомагателни жертви измежду някогашните цивилни.
 
Ситуацията по районите
През първите 8 месеца на войната максимален е броят на доказаните жертви в Дагестан и Бурятия, където доста млади мъже избират да служат в армията по контракт заради неналичието на друга претовареност, а и обществени асансьори. Но след оповестяването на частична готовност най-големите индустриални райони, където доста мъже са били вербувани посредством повиквателни, стартират да водят по брой на жертвите. По това време разпределението на жертвите по райони също стартира да се трансформира доста.
 
Не всички съветски военни жертви в Украйна се оповестяват обществено, по тази причина BBC продължава да изследва какво се случва в гробищата в другите обитаеми места. Гробове на бойци, чиято гибел не е упомената на никое място, има във всяко от проучените от нас. Техният дял нормално варира от 30 до 100% според от гробището.
 
Съдейки по табелите на надгробните плочи и датите на погребенията, мъртвите са докарани в Русия и заровени от 14 до 20 дни след гибелта им. Но в някои случаи процесът се забавя. Например 20-годишният танкист Ховалиг Алдин-Херел е заровен едвам 71 дни след гибелта си.
 
Затворниците
Откритите данни демонстрират, че наказаните от съветските затвори, които се борят в ЧВК " Вагнер ", дават най-големи загуби измежду всички останали формирования. Идентифицирани са общо 3621 пандизчии от съветски колонии, които са починали по време на съветската инвазия в Украйна. Реалните числа на жертвите евентуално са доста по-високи. Именно пандизчиите, вербувани от колониите в ЧВК " Вагнер ", работят като таран в продължаващите борби за Бахмут.
 
В същото време не всички починали са заровени в районите, където живеят техните родственици. От началото на войната към този момент са се появили седем гробища с всеобщи гробове на бойци от ЧВК " Вагнер ". Шест от тях са в Русия - в Новосибирска, Иркутска, Свердловска, Самарска и Московска област, както и в Краснодарския край. Още един е в Луганск, Украйна. В тези седем гробища са заровени минимум 1209 членове на ЧВК " Вагнер ". Според обществените регистри доста от тях би трябвало в този момент би трябвало да излежават присъди в пандизите.
 
Роднините на най-малко 42 от заровените не са знаели за гибелта им и от месеци са се опитвали да схванат ориста им. Те са научили за гибелта на околните си от доброволци, които снимат гробищните плочи, или от публицисти.
 
Погинали офицери
От началото на нашествието Русия е изгубила минимум 1970 офицери. От тях 534 са били с чин майор и по-висок. Загубата на огромен брой офицери - изключително лейтенанти и капитани - се отразява доста на бойната успеваемост на подразделенията.
 
Именно младшите офицери в съветската войска нормално вземат решение по какъв начин тъкмо ще бъдат изпълнени заповедите, дадени от командването. Техните решения могат да спасят или унищожат десетки бойци и сержанти. Именно младшите офицери нормално прекарват най-вече време с персоналния състав на своите подразделения: образоват новобранци, организират сближение на екипа и тренировки.
 
Тези, които са пристигнали да заместят убитите офицери, са доста по-малко готови и опитни. Това от своя страна се отразява на равнището на подготовка на доброволците и мобилизираните, както и на качеството на решенията, вземани в зоната на бойните дейности.
 
Какво е известно за загубите на ДНР и ЛНР?
Общият брой на съветските загуби се усилва доста, в случай че включим и тези, които са се сражавали против Украйна като част от " националните милиции " на Донецк и Луганск. От 22 декември 2022 година управляващите на самопровъзгласилата се ДНР стопираха да разгласяват данни за загубите на своите военнослужещи. Въз основа на открити източници са убити минимум 9000 военнослужещи от самопровъзгласилите се " национални милиции " на републиките в Донбас.
 
Освен това BBC откри повече от 6200 известия и изявления в обществените мрежи от хора, които търсят свои родственици от мъжки пол, които са били в редиците на армиите на ДНР и ЛНР и с които от дълго време не са имали връзка. Някои от търсените през първите месеци на войната към този момент са се завърнали вкъщи като " товар 200 ".
 
Руското министерство на защитата за финален път заяви за загубите на 21 септември, като регистрира 5 937 починали. Включително ранените, общите невъзстановими загуби на проруските сили през 10-те месеца на войната може да надвишават 263 700 души. Дори в случай че се вземат поради единствено обществено наличните данни, кумулативните загуби на сражаващите се на съветска страна могат да надвишават 58 600 починали.
 
Превод: News.bg
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР